Dámy a páni, Hans Zimmer!

12. september je dňom, kedy svoje narodeniny oslavuje jeden z najpopulárnejších hudobníkov na svete – Hans Florian Zimmer. Pri príležitosti jeho jubilejných 60. narodenín si preto zrekapitulujme kariéru tohto fenomenálneho skladateľa, na ktorého skladby ste mohli naraziť v plejáde filmov a ani ste o tom nemuseli vedieť. Prehľad tých najznámejších nájdete na konci tohto článku.
hra na piáno

Detstvo

Rodákovi z Frankfurtu nad Mohanom prirástla hudba k srdcu už v útlom detstve, najmä však po tom, čo mu zomrel otec. V nej, podľa svojich slov, nachádzal šťastie a samého seba. Doma začínal s hrou na klavír a neskôr, ako tínedžer, ktorý sa presťahoval do Londýna, začal experimentovať aj s gitarou. Svoje schopnosti postupne zlepšoval na škole Hurtwood House.

Začiatky v brandži

Zimmer odštartoval svoju kariéru hudobníka vo Veľkej Británii. V 70. rokoch spolupracoval s new waveovou skupinou The Buggles, ktorú preslávil hit Video Killed the Radio Star, a talianskou Krisma. Mimo to sa živil aj písaním zvučiek do reklám.

Dôležitý krok vo svojej kariére spravil v 80. rokoch, kedy sa dal dokopy s filmovým skladateľom Stanleym Myersom a v Londýne spolu založili nahrávacie štúdio Lillie Yard. Skladby z ich produkcie v sebe miešali prvky klasického orchestra a elektronických nástrojov. V tomto období Zimmer vyprodukoval hudbu pre film Terminal Exposure (1987) a podieľal sa aj na filme Posledný cisár (1987), ktorý získal prestížnu Cenu Akadémie za najlepšiu hudbu k filmu.

Prelomový Rain Man a súčasnosť

K úspešnej Zimmerovej kariére dopomohla v roku 1988 aj manželka režiséra Barryho Levinsona, ktorej sa po pozretí filmu A World Apart (1988) zapáčila skladateľova hudba natoľko, že ho odporučila Barrymu pre jeho nový film Rain Man (1988). Za tento film si Zimmer vyslúžil nomináciu na Oscara za najlepšiu hudbu a o rok nato už komponoval pre ďalší úspešný film Šofér slečny Daisy (1989).

Netrvalo dlho a ponuky sa mu len hrnuli. Jeho prvá práca na animovanom filme, a teda Leví kráľ (1994) z produkcie Walta Disneyho, si vyžiadala jednu kuriozitu. Film sa sčasti natáčal v Juhoafrickej republike, no Zimmer mal kvôli svojmu predchádzajúcemu počinu vo filme The Power of One (1992), týkajúceho sa apartheidu, záznam v miestnom registri trestov a vstup do tejto krajiny mu preto neodporúčal. Hoci mal Zimmer záujem navštíviť JAR, zmieriť sa musel „len“ s odmenou v podobe Ceny Akadémie za najlepšiu hudbu za tento film.

Odvtedy bolo možné zachytiť jeho meno na záverečných titulkách vo filmoch ako Piráti z Karibiku, Temný rytier, Gladiátor alebo MadagaskarKung Fu Panda.
piano a noty

V súčasnosti žije v Los Angeles, kde založil štúdio Remote Control Productions. Na svojom konte má jedného Oscara, dva Zlaté glóbusy, štyri ceny Grammy a nespočetné množstvo nominácií.

Diskografia

·         1988 – Rain Man

·         1991 – Thelma a Louise

·         1994 – Leví kráľ

·         2000 – Gladiátor

·         2001 – Čierny jastrab zostrelený, Pearl Harbor

·         2003 – Posledný samuraj

·         2004 – Kráľ Artuš

·         2005 – Batman začína, Madagaskar

·         2006 – Da Vinciho kód, Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža

·         2007 – Simpsonsovci: Film, Piráti z Karibiku: Na konci sveta

·         2008 – Temný rytier, Kung Fu Panda, Madagaskar 2

·         2009 – Sherlock Holmes, Anjeli a démoni

·         2010 – Počiatok, Megamozog

·         2011 – Sherlock Holmes: Hra tieňov, Rango, Piráti z Karibiku: V neznámych vodách, Kung Fu Panda 2

·         2012 – Návrat Temného rytiera, Madagaskar 3

·         2013 – 12 rokov otrokom, Rivali, Muž z ocele

·         2014 – Interstellar

·         2015 – Chappie

·         2016 – Kung Fu Panda 3, Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Hidden Figures

·         2017 – Dunkirk, Blade Runner 2049

Dámy a páni, Hans Zimmer!
Ohodnoťte příspěvek