Čaj Matcha-úžasný prínos pre vaše zdravie

Všetok zelený čaj pochádza z rastliny čajovníka čínskeho (Camelia Sinensis), odlišujú sa iba spôsobom spracovania. Prvé známe čajovníky pochádzajú z provincie Yunnan v južnej Číne odkiaľ sa neskôr rozšírili do iných častí Ázie.
 
Prvé semená čajovníka priviezli do Japonska budhistickí mnísi v 7. až 9. storočí a prvé čajové polia začali vznikať pri kláštoroch v regióne Uji. Zvlášť oblasť Obuku je známa svojimi veľmi špecifickými podmienkami a podnebiu, ktoré dávali vzniknúť čaju najvyššej kvality.

prášek

Začiatkom 14. storočia už Matcha nadobúda svoju súčasnú podobu zeleného prášku, ktorý sa mlel v žulových mlynoch. O ďalšie 2 storočia vzniká japonský čajový obrad Chado alebo Sado čo znamená „čajové umenie“. Počas tohto obdobia čajoví majstri zistili, že zatienením čajovníka získajú lístky s jemnejšou chuťou. Čaj Matcha bol vtedy už obľúbeným obradným nápojom pre najvyššiu spoločenskú vrstvu, kráľovskú rodinu a samurajov. V 17. až 19. storočí japonskí výrobcovia objavili nové revolučné metódy spracovania (zaparenie lístkov – zachovaná farba a liečivé vlastnosti) a čaj sa dostal aj medzi obyčajných ľudí. Dovtedy bolo medzi nimi rozšírené pitie iba obyčajného hnedého čaju najnižšej kvality – Bancha (Houjicha).

budhismus

V súčasnosti Matcha zažíva renesanciu a právom ju označujú ako „elixír nesmrteľnosti
 
Benefity čaju pre ľudský organizmus:
•vysoký obsah katechínov (EGCg) o 100% vyšší obsah ako v iných čajoch
• vysoký obsah L-theanínu potrebného pre relaxáciu bez ospalosti
vysoký obsah antioxidantov
• zníženie cholesterolu
• čistenie organizmu,zlepšenie metabolizmu,podpora imunitného systému
• redukcia hmotnosti,zlepšenie pamäte a koncentrácie

 lístky čaje
 
Recept na fantasticky osviežujúce Matcha Latte:
1 a ½  čajovej lyžičky čaju Matcha
1 PL mäkkej vody
2dcl-3dcl mlieka (buď klasické alebo rastlinné)
ľad
Dôkladne vyšľahajte Matchu s vodou za vzniku bohatej peny,dolejte mliekom a pridajte ľad. Môžete servírovať.